[...] po jednorazowym wyjściu na tzw. cheat meal’a, można zaobserwować na swojej twarzy wypryski, czy spuchniętą buzie po przebudzeniu, co jest konsekwencją zatrzymania wody w organizmie, po zbyt wysokim spożyciu sodu. Jednak najbardziej niebezpieczne dla urody, a głównie zdrowia jest opieranie swojej diety o produkty przetworzone i fast foody. [...]
[...] które mogą utrudnić Ci radzenie sobie ze stresem. W Twojej diecie jest za mało magnezu Magnez odpowiada za ponad trzysta reakcji chemicznych zachodzących w Twoim organizmie, które wpływają na funkcjonowanie mózgu, nerwów, serca i mięśni. Jego niedobór może zaburzyć te procesy i przyczynić się do stanów depresyjnych. Jak uzupełnić [...]
Innowacyjność na rynku spożywczym nie polega wyłącznie na znajdywaniu nowych związków nadających specyficzne właściwości smakowe czy nowych technik obróbki kulinarnej, ale również na ułatwianiu wykorzystania produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów [...]
[...] szacuje się na minimum 15 µg dziennie dla osób dorosłych. Jest to jednak witamina często niedoborowa zwłaszcza w krajach Europy Środkowej, a przy obecnych deficytach w organizmie dawkowanie należy zwiększyć. Poprawę poziomu metabolitu witaminy D we krwi przynieść może regularna konsumpcja tłustych ryb, jaj i grzybów oraz systematyczna [...]
[...] substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z witaminą C? Na rynku suplementów diety dostępnych jest kilka rodzajów produktów uzupełniających witaminę C w organizmie. Spośród szerokiego spektrum możliwości wybrać można m.in. dostosowaną do własnej wygody formę fizyczną produktu (proszek / kapsułki / tabletki / tabletki musujące [...]
[...] kwasów omega-3 Kwasy omega-3 to kwasy tłuszczowe o niebagatelnym znaczeniu dla rozwoju organizmu w pierwszej połowie życia i utrzymania zdrowia wszystkich narządów w organizmie w drugiej połowie życia. Zaniedbywanie poziomu ich konsumpcji może mieć negatywne konsekwencje zarówno w kontekście funkcjonowania organów, które pracują [...]
[...] jelitowych. Substancje wytwarzane przez te bakterie stanowią fizyczną warstwę ochronną przed patogenami z jelit, a także uczestniczą w komunikacji z innymi układami w organizmie, wspierając odporność zarówno nabytą, jak i wrodzoną. Warto zaznaczyć tutaj, że wymienione wcześniej czynniki wpływające na większą zapadalność na przeziębienia [...]
[...] odżywczym z tej grupy są między innymi kwas askorbinowy (witamina C) oraz cholekalcyferol (witamina D3) Jak witamina D3 wzmacnia organizm? Spektrum funkcji witaminy D3 w organizmie, a także sposób metabolizowania jej, są niepowtarzalne w tej grupie substancji odżywczych. Pierwszą cechą, która świadczy o szczególnej roli cholekalcyferolu w [...]
[...] przesłanki na pewne interakcje z niektórymi preparatami farmaceutycznymi. Nie łączyć suplementów z witaminą C z jej źródłami spożywczymi Witamina C nie jest magazynowana w organizmie i wymaga systematycznego dostarczania w ciągu dnia. W związku z tym, poza dopasowaniem wielkości dawkowania do zapotrzebowania, dla uzyskania jak największej [...]
Infekcje niezależnie od źródła ani od miejsca „ataku” w organizmie, obniżają efektywność w nauce, pracy oraz sporcie. Pogarszają samopoczucie psychiczne, ograniczają funkcje motoryczne i często wywołują ból. Zniechęcają przez to do dobrowolnych aktywności oraz wychodzenia z domu i spotykania się z ludźmi. Niektóre osoby wydają się wykazywać [...]
[...] mineralnymi. Sezonowe skrócenie czasu w ciągu dnia, podczas którego jest jasno oraz do powierzchni Ziemi docierają promienie UV, powoduje obniżenie syntezy witaminy D w organizmie, a ta z kolei jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, hormonalnego i odpornościowego. Jest to najważniejsza z punktu widzenia odżywczego [...]
[...] pewien stopień samodzielności. Nie chodzi tutaj jednak wyłącznie o samą kondycję fizyczną. Otóż aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności aktywuje pewne systemy w organizmie związane bezpośrednio z układem odpornościowym. Wymienić tutaj można m.in. wzmożenie aktywności makrofagów, czy wydzielania immunoglobulin oraz cytokin [...]
[...] W badaniach na komórkach i tkankach, ale również w tych, które przeprowadzone były na zwierzętach oraz z udziałem ludzi zaobserwowano, że obniżony poziom witaminy C w organizmie sprzyja ponad-fizjologicznym „skokom” poziomu histaminy. Co więcej, stany zapalne, które towarzyszą reakcjom alergicznym, obniżają potencjał antyoksydacyjny [...]
[...] dla herbat zawierających jednocześnie kofeinę. Przeciwutleniacze blokują utlenianie cząsteczek i zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, które uszkadzają komórki w naszym organizmie. Możesz ją pić przed snem, gdyż nie zawiera kofeiny Choć nie jest to korzyść stricte zdrowotna, to trzeba zaznaczyć, że dzięki temu, że rooibos nie zawiera [...]
[...] ashwagandhy jest wpływ na układ nerwowy, a dokładniej na receptory dla neuroprzekaźnika GABA (kwasu gamma-aminomasłowego). GABA to podstawowy hamujący neuroprzekaźnik w organizmie, który uczestniczy w powstrzymywaniu napływu bodźców o negatywnym wydźwięku psychicznym. Możliwość modulowania aktywności GABA sprawia, że ashwagandha w pewien [...]
[...] arbuzie, gruszkach czy winogronach. W przemyśle produkowany jest on w sposób naturalny w procesie fermentacji przy wykorzystaniu drożdży. Erytrytol nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, dzięki czemu nie dostarcza kalorii, mimo że nadaje potrawom słodki smak. Bezpieczny dla Twoich zębów Nie powoduje on również gwałtownego wzrostu poziomu [...]
[...] International wykazuje, że witamina D3 ma zdolności do zwiększania siły i wydolności mięśni, ale u osób dorosłych, które wykazywały znaczne niedobory tej witaminy w organizmie. Osoby, które nie miały niedoborów, nie odnotowały takiego efektu. Patrząc jednak na powszechnie występujące braki witaminy D3 w diecie, sądzić można, że większość [...]
[...] Możemy za to cieszyć się wysokim udziałem masy kakaowej, stanowiącej minimum 35% składu. Kakao należy do jednych z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które walczą w naszym organizmie z wolnymi rodnikami. Regularne spożycie kakao może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, m.in. dla układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Dodaj koloru swojej [...]
[...] z otyłością na czele. Unikanie tej pary złej sławy ma duże znaczenie m.in. w prewencji cukrzycy oraz miażdżycy, a także innych chorób, w które zaangażowane są procesy zapalne w organizmie, takich jak zapalenia wątroby, nerek, jelit, czy chorób autoimmunologicznych oraz nowotworowych. Jakub Wiącek - Naukowiec · Dietetyk · Trener osobisty
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]